Агресията

Нашата цел

Агресията е навсякъде около нас. Тя е един от най-сериозните проблеми в днешно време, но от нас зависи да променим това. Причините за агресивно поведение са много, но все повече агресивност се наблюдава при младите и по-точно между учениците.

Нашият уеб сайт има за цел да подпомогне борбата с агресивността сред младежите, като може да се използва в часа на класа и при други инициативи за намаляване и превенция на агресията.

За агресията

Агресията е едно от явленията, за които в последно време непрекъснато се говори по различни поводи и в различен смисъл. Но какво означава да си агресивен?

Агресия е да отстояваш собствените си права и нужди по враждебен начин, много често чрез пренебрежение, надделяване, унижение, незачитане на другите. Понякога агресията може да е насочена и към самия теб. Тя може да се изрази в различни форми – от иронични намеци, подигравки или обиди (вербална агресия) до физическо насилие.

Причини за агресия могат да бъдат враждебните действия на другите към нас, емоциите, които изпитваме, проявите на агресия в заобикалящата среда – телевизия, видеоигри, социални мрежи, агресия от родителите.

Защо тийнейджърите проявяват агресия?

Причините са различни – емоционалните проблеми, свързани с пубертета, различни комплекси или чувство за страх, желанието за подражание на известни личности, приятелите или родителите, скуката и отегчението, стремежът към извършване на забранени неща, които ги карат да се чувстват герои. Много често агресията се поражда и от извършената преди това агресия – когато тийнейджърът е бил жертва. Употребата на алкохол и наркотици променят начина на мислене и поведение, което също води до агресия.

Изгубен

Историята в „Изгубен“ е художествена измислица, която има за цел да представи причините за агресия и последствията от това, интерпретирани по един различен начин – през погледа на тийнейджър. Справянето с агресията трябва да започне с преосмисляне на нейното значение и ние се надяваме, че „Изгубен“ ще постави началото.

Всички кадри са авторски и заснети от авторите на проекта.

ПАСИВНАТА АГРЕСИЯ

Явление, което се среща много по-често отколкото си мислим. Тя може да е скрита зад иронична усмивка или язвителен индиректен коментар, който обаче ясно разбирате, че е насочен към вас и удря болното ви място. И да, пасивно-агресивният човек е наясно с това. За разлика от явната проява на агресия, пасивната ѝ форма е деликатна, но съвсем не е безобидна. Тя преминава границите ни, обърква ориентирите ни и най-вече ни наранява съвсем целенасочено.

Кои са най-често срещаните признаци за пасивна агресия и как да се справим с тях?

Мълчание и подчертано игнориране

Пълно игнориране, мълчание, преструване, че другия не е в стаята и отказ да се влезе в директна комуникация. Мълчанието е една от най-разпространените и една от най-болезнените форми на отхвърляне и пасивна агресия, която вероятно всеки от нас някога е преживявал. Как да се справим? Най-добрият начин е да кажем как се чувстваме и да дадем пространство на другия човек, защото този тип агресия означава, че човекът срещу нас се чувства в безизходица и не знае други начини, чрез които да защити себе си.

Тънки обиди или иронични подмятания

Често даже не звучат като обиди, а по-скоро като нещо съвсем нормално, дори доброжелателно и почти винаги придружени с усмивка. Но болката, която причиняват, е напълно осезаема. Може би ще ги разпознаете по ироничната интонация или по тънкото преминаване на границата на доброжелателността. Как да се справим? Не е лесно да поставиш граница, когато обидата не е явна. Ако кажем нещо директно на такъв човек, той ще се направи, че няма такова нещо и даже ще ни подхвърли нова порция прикрита язвителност. Опитайте да не реагирате.

Оплакване без край

Хората, които постоянно се оплакват от всичко и всеки и никога не са доволни от никого и от нищо всъщност проявяват пасивна агресия. Това е начинът, по който тези хора заявяват нуждите си и емоционално и психически натоварват и изцеждат хората, които са избрали за свои слушатели, които всъщност превръщат в жертви. Как да се справим? Не влизайте в ролята на „утешаващия“, защото ще си тръгнете от сцената изтощени и с усещането, че сте се провалили. Няма как да промените мисленето на такъв човек, защото той е превърнал оплакването в начин за оцеляване.

Не подценявайте пасивната агресия, наблюдавайте и защитете себе си навреме!
Улица

3D виртуална реалност, в която можете да се запознаете с различните форми на агресия и да получите съвети как да се справите с тях.


Съвети за намаляване и превенция на насилието

Агресивното поведение е сложно явление, което се поддава на промяна при определени условия и специфични интервенции.

Според психолозите и психотерапевтите наказанието може да бъде полезно, но ако се прилага мъдро и при зачитане на човешката личност. Наказанието трябва да е такова, че да е ясно, че се наказва поведението, а не личността. От голямо значение за ефективността на наказанието е неговата строгост и ограничаваща сила. Суровото, ограничаващо наказание е една от основните причини за агресия и би било разумно да се избягват такива подходи.

Вариант на темата за наказанието е свързан с наказването на друг човек. Наказването на агресивните модели има превантивна стойност. Твърди се, че агресивността на едно дете би могла да се намали, като му се показва агресивен модел, който свършва зле.

Друга възможност, проверена в изследванията, клиничния и родителски опит, е да се награждават при възпитанието неагресивните, алтернативни модели на поведение.

Един от работещите модели за предотвратяване и редуциране на агресията е развитието на емпатия към другите хора. За повечето хора е трудно да причинят умишлено болка на друго човешко същество и това може да се използва.

За нас

Tsvetoslav

Цветослав Николов

  • Уеб разработка
  • Видео обработка
Simona

Симона Вутова

  • Подбор и обработка на информацията
  • Сценарий на филма

Медиите за нас

Последни мнения

Вашето мнение е важно за нас