Сателитна навигация

На 19 октомври учениците от IX A и IX В клас взеха дейно участие по темата „Сателитна навигация – системи за глобално позициониране“, която беше поредната инициатива на ППМГ Враца, официално отбелязана на картата на събитията на CoweWeek.EU.

Учениците научиха какво представляват СГП, как функционират, какви са най-важните им приложения, как може да бъде определено местоположението на даден обект. С няколко практически задачи усъвършенстваха уменията си за намиране на обект, планираха маршрут за придвижване и представиха различни обекти върху картата.

Часът на кода -

методи за сортиране

От 17 до 24 октомври се проведе втората инициатива, включена в програмата на седмицата на програмирането в училището. В нея се включиха всички ученици от XI А и Б клас, които бяха разделени в екипи.

Задачата на учениците бе самостоятелно да разучат и представят пред останалите екипи и своите учители различни методи за сортиране на редици.

Като резултат Алгоритъмът на Шел, Бързото сортиране на Хоор, Методът на „Зайците и костенурките“ и Пирамидалното сортиране на Уилямс бяха представени по много интересни и нетрадиционни начини.

Конфигуриране на

малка компютърна мрежа

Поредното събитие, част от Европейската седмица на програмирането, се проведе в Дом на науката и техниката - Враца. Участници в него отново бяха учениците от IX А и IX В клас, които разбраха на практика как сами да създават и конфигурират малка домашна компютърна мрежа. Лектор на деветокласниците беше инж. Светлин Вутов – спец. Компютърни технологии и компютърни мрежи.

Целта на занятието беше учениците да придобият практически умения за окабеляване на устройства в компютърна мрежа. За участниците бяха осигурени техническо оборудване и материали – разклонители, конектори, терминатори и различни видове мрежови кабели. С помощта на специален уред – тестер, учениците сами изпробваха работоспособността на окабеляването, което са изработили. Учениците бяха разделени на екипи, така, както работят техниците в реална обстановка. Окабеляването на няколко от екипите беше напълно работещо и те заслужено получиха похвала от лектора.

Програмирането в помощ

на учителя по история

На 15 и 16 октомври в гимназията се проведе първото от поредицата събития, посветени на Европейската седмица на програмирането. То имаше за цел да подпомогне учениците от XII клас при овладяването на учебния материал по история и цивилизация.

Госпожа Любина Карамелска преподаваше урока за управлението на хан Тервел в ХІІ А, Б, В и Г клас с помощта на мултимедийното приложение „Спасителят на Европа“.

Приложението е разработено от ученичките Деница Узунова и Надежда Прокопиева от XI В клас под ръководството на техните учители по информатика и ИТ. Техен консултант при подбора на информацията бе именно Любина Карамелска, старши учител по история и цивилизация в гимназията. Неслучайно електронните ресурси бяха представени и използвани в нейните часове.

Приложението може да намерите тук

Дигитална Европа

Представяне на добри практики, свързани със седмицата на програмирането, в извънкласна дейност по Програмата Училище посланик на ЕП.

Събитието се проведе на 19.10.2018 г. от 14:00 ч. в Синя зала на Младежки дом – Враца и беше направено в рамките на Граждански диалог, организиран от Областен информационен център – Враца на тема: „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз“. В дискусията участие взеха eвродепутатът Владимир Уручев, който представи предизвикателствата пред Кохезионната политика след 2020 г., кметът на Община Враца Калин Каменов, представители на общинските администрации, областна администрация, директори на учебни заведения, бизнес, неправителствени организации, студенти и ученици, активно занимаващи се с европейски въпроси и участващи в инициативи на европейско ниво.

Във връзка с бъдещото на Дигитална Европа г-жа Пепа Павлова, учител по физика и астрономия в ППМГ и г-жа Ани Павлова, учител по английски език в ППМГ, представиха пред аудиторията добри практики при работата по Програмата Училище посланик на ЕП. Презентирани бяха дейностите, свързани с новите професии на бъдещото, изкуствен интелект, 3D принтиране, интернет на нещата и др. Идеята беше да се представви по един различен начин значението на знанията и уменията на учениците да използват своите дигитални умения.

Група от осем ученици на 19.11.2019 година ще участва в Младежки европейски парламент в Брюксел. Във връзка с това те създадоха форум, където повече млади хора да изразят мнението си по десетте въпроса, върху които ще бъде дискусията в рамките на младежкия парламент. Пред аудиторията на гражданския диалог беше представена и тази възможност. Направената презентация предизвика интерес от страна на аудиторията - предимно млади хора.

Презентацията можете да видите тук, а видео от представянето тук.

Elements

Text

This is bold and this is strong. This is italic and this is emphasized. This is superscript text and this is subscript text. This is underlined and this is code: for (;;) { ... }. Finally, this is a link.


Heading Level 2

Heading Level 3

Heading Level 4

Heading Level 5
Heading Level 6

Blockquote

Fringilla nisl. Donec accumsan interdum nisi, quis tincidunt felis sagittis eget tempus euismod. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus vestibulum. Blandit adipiscing eu felis iaculis volutpat ac adipiscing accumsan faucibus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus lorem ipsum dolor sit amet nullam adipiscing eu felis.

Preformatted

i = 0;

while (!deck.isInOrder()) {
  print 'Iteration ' + i;
  deck.shuffle();
  i++;
}

print 'It took ' + i + ' iterations to sort the deck.';

Lists

Unordered

 • Dolor pulvinar etiam.
 • Sagittis adipiscing.
 • Felis enim feugiat.

Alternate

 • Dolor pulvinar etiam.
 • Sagittis adipiscing.
 • Felis enim feugiat.

Ordered

 1. Dolor pulvinar etiam.
 2. Etiam vel felis viverra.
 3. Felis enim feugiat.
 4. Dolor pulvinar etiam.
 5. Etiam vel felis lorem.
 6. Felis enim et feugiat.

Icons

Actions

Table

Default

Name Description Price
Item One Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
Item Two Vis ac commodo adipiscing arcu aliquet. 19.99
Item Three Morbi faucibus arcu accumsan lorem. 29.99
Item Four Vitae integer tempus condimentum. 19.99
Item Five Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
100.00

Alternate

Name Description Price
Item One Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
Item Two Vis ac commodo adipiscing arcu aliquet. 19.99
Item Three Morbi faucibus arcu accumsan lorem. 29.99
Item Four Vitae integer tempus condimentum. 19.99
Item Five Ante turpis integer aliquet porttitor. 29.99
100.00

Buttons

 • Disabled
 • Disabled

Form