НАНО
технологиите

Един поглед в бъдещето

Роботи личинки
ще ни лекуват отвътре в телата ни

Конвенционалните фармацевтични продукти не винаги са най-добрата опция за лекуване на заболяване.
Лекарствата често се оказват неефикасни или пък имат твърде много странични ефекти.
Медицината винаги се стреми да подобри своите методи и да премине към по-ефективни начини за лекуване. Скоро използването на роботи ще бъде един от тези начини.

Човекът,
който обеща революция в нанотехнологиите

Международно признатият специалист в тази област проф. Ахмед Буснайна е един от много интересните гости на индустриалната конференция в Пловдив
Буснайна е директор на Центъра за научна и инженерна наномащабна дейност, Northeastern University, Бостън.

AMD обяви първите 7-нанометрови процесори
за компютри на CES 2019

На изложението CES 2019, което ще се състои между 8 и 12 януари в Лас Вегас, президентът и главен изпълнителен директор на AMD - д-р Лиза Су - ще обяви първите 7-нанометрови процесори за десктоп и лаптоп компютри, визьори със смесена реалност, работни станции и др.

Наночастици
ще лекуват опасен мозъчен тумор

Един от най-смъртоносните видове рак на мозъка е глиобластомата. След диагнозата на заболелите рядко се дава прогноза за живот над година. Учени от Масачузетския университет обаче са разработили наночастици, които носят надежда в борбата срещу този вид рак.

Нов наноматериал
зарежда батерии за секунди

Ако искате батерия, която се зарежда за секунди, а не за часове, това е решение, което все още не е лесно достъпно. Учени от университета "Дрексел" обаче са разработили електроди, базирани на нов наноматериал (MXene), които обещават изключително кратки срокове за зареждане на химически батерии.